Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:
Contentmaker Niels omarmt video met het grootste gemak, waar fotograaf Michiel steeds weer vecht met video. Horen ze eigenlijk wel bij elkaar, en moet je als fotograaf ook alles van video weten? Of kan dat ook anders?
We moeten eerlijk zijn: dit is misschien wel het onderwerp waar we achter de schermen het meest over sparren. Video hoeft niet zo spannend te zijn als het misschien voelt en feit is dat social media meer en meer video prefereert boven foto’s. Of zo lijkt het. Kan het wel zonder elkaar, vraag je je af.
We gaan het er uitgebreid over hebben in de 30 minuten van deze week. Ben jij fotograaf, en vecht je met video, of vind je het juist een heel logische zijstap? Dan ga je je zeker vermaken met deze aflevering met jouw fotografievrienden Niels en Michiel!
Presentatie Straatportretten van Niels
Kom naar Niels’ aanstaande presentatie in Gouda over straatportretten. Naast dat je van harte uitgenodigd bent voor de presentatie (die zaal moet vol!), houden Niels en Michiel op donderdag 21 november om 15 uur een photowalk in Gouda.
Meer informatie en opgeven kan op onze website:
📸 Zelf aan de slag met Straatfotografie?
🚨 Help Niels naar de 100K volgers op YouTube!
📣 Shoutout naar Jasper Doest
Ik hoor je denken: die naam ken ik! Je kent Jasper waarschijnlijk van de fantastische reportages voor National Geographic, zijn hoofdrol in het programma “Floortje gaat mee” met Floortje Dessing of van zijn project Meet Bob over de flamingo Bob. Aanrader.
Website: jasperdoest.com
Insta: @jasperdoest
Ook in deze aflevering: Insta360, DJI Osmo Pocket 3, LightCut, DaVinci Resolve, CapCut, Sony A7cii + Sony 40mm 2.5, The Observer, Gezichten van Gouda.
💛 Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Colorwood en opgenomen met fantastische Sony camera’s.
Colorwood, dé winkel voor professionele fotografen:
Website: colorwood.nl
Insta: @colorwoodphoto
Sony: sony.nl
Steun & promoot jouw favoriete podcast, bezoek onze shop voor shirts, polo’s, petten en mokken: 30minutensluitertijd.nl/shop/!
Bekijk of luister deze fotografiepodcast op Spotify:
De haat-liefdeverhouding tussen fotografie en videografie
De haat-liefdeverhouding tussen fotografie en videografie komt vaak voort uit de subtiele (en soms minder subtiele) verschillen in technische en creatieve aanpak, en de percepties die professionals in elk vakgebied hebben. Hier zijn enkele redenen waarom deze spanning ontstaat:
1. Technische verschillen en focus
Fotografen en videografen werken met vergelijkbare apparatuur, maar de technieken en instellingen die optimaal zijn voor fotografie (bijvoorbeeld sluitertijd en belichting) verschillen vaak fundamenteel van die voor videografie. Dit leidt soms tot verwarring of frustratie als iemand probeert van het ene naar het andere over te stappen, vooral omdat kennis niet altijd overdraagbaar is.
2. Creatieve uitdrukkingsvormen
Fotografie en videografie vertellen verhalen op totaal verschillende manieren. Fotografie legt een enkel moment vast en biedt kijkers ruimte om zelf een verhaal in te vullen, terwijl videografie sequenties gebruikt om een verhaal in tijd te ontwikkelen. Dit kan leiden tot de indruk dat het ene vakgebied complexer of creatiever is dan het andere, afhankelijk van je perspectief.
3. Vergelijking van apparatuur en vaardigheden
De overgang van fotografie naar videografie (of vice versa) vereist niet alleen technische aanpassingen maar soms ook nieuwe apparatuur, zoals stabilizers, externe microfoons, en bewerkingssoftware. Dit kan voor spanningen zorgen, zeker als videografen en fotografen het gevoel hebben dat hun apparatuur of vakgebied ‘ondergewaardeerd’ wordt.
4. Concurrentie en veranderende verwachtingen
In de huidige markt wordt er steeds vaker van professionals verwacht dat ze beide vaardigheden beheersen. Een fotograaf kan gevraagd worden om ook video’s te maken, of een videograaf moet weten hoe hij sterke stills kan produceren. Dit kan leiden tot spanning, omdat deze verwachting soms ten koste gaat van kwaliteit en van de specialisatie die men oorspronkelijk heeft gekozen.
5. Culturele verschillen binnen de vakgebieden
Fotografie en videografie hebben binnen de creatieve industrie elk hun eigen subculturen, stijlen en vakjargon ontwikkeld. Dit creëert soms een kloof, waarbij fotografen of videografen zich meer verbonden voelen met hun eigen vakgebied en daardoor minder begrip hebben voor de nuances van het andere vak.
Ondanks deze verschillen is er een groeiend besef van de kracht van beide disciplines, en werken fotografen en videografen steeds vaker samen om projecten met een rijke visuele impact te creëren. De balans tussen hun unieke kenmerken en het wederzijdse begrip draagt bij aan het benutten van het beste uit beide werelden!