Ga naar de inhoud

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE, de wiskunde B van de fotografie?

  • door

Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:

Het is niet iets waar Niels en Michiel dagelijks mee bezig zijn, maar waarom zou je het alleen maar over dingen hebben die dicht bij je liggen? Fotografie is ongelooflijk breed en het zou de podcast niet staan om landschapsfotografie over te slaan.

Sterker nog, een aantal van onze favoriete boeken gaan over landschappen en sommige van onze beste fotografievrienden staan voor dag en dauw op om fantastische plaatjes te schieten. Landschapsfotografie is een van de vormen van fotografie die de meeste fans en beoefenaars heeft. 

Valt er nog wat te winnen in deze podcast? Uiteraard.

🚨 Wil jij het boek de Photofacts Landschapsbijbel winnen, luister dan vooral de podcast en doe mee!

De mist hangt boven de velden en naast de provinciale weg klapt een fotograaf zijn statief uit. Op zijn AirPods klinkt het gelach van twee mannen die het hebben over fotografie. Ook deze maandag met veel plezier: 30 Minuten Sluitertijd!

📸 Meld je nu aan voor de volgende workshop van Michiel
🚨 Help Niels naar de 100.000 volgers op YouTube!

📣 Shoutout naar Roger Janssen

Mijn werkveld is het stadslandschap en een van de fotografen die daar absoluut zijn thuis heeft is Roger. Op zijn instagramaccount deelt hij mistige morgens, schitterende grachten en zomers gelach. Met veel plezier deze week in de spotlight!

Insta: @pictorlux

Ook in deze aflevering: Dutch Photo Academy, PhotoPills, Ansel Adams, NiSi Filters, Over Fotografie Gesproken, Bas Meelker, Tamron 18-300mm.


COLORWOOD en PHOTOFACTS

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Colorwood, Sony en Photofacts.

Colorwood – de winkel voor professionele fotografen
Sony – het cameramerk voor de veeleisende fotograaf
Website: https://www.colorwood.nl
Insta: https://www.instagram.com/colorwoodphoto
Sony: https://www.sony.nl

Photofacts Academy – jouw to-go-to plek voor online fotografiecursussen.Photofacts Academy https://photofactsacademy.nl/
Photofacts artikelen https://www.photofacts.nl/ 
De Fotobijbels (boeken) https://fotobijbels.nl/ 


Steun & promoot jouw favoriete podcast, bezoek onze shop voor shirts, polo’s, petten en mokken: 30minutensluitertijd.nl/shop/!

Bekijk of luister deze fotografiepodcast op Spotify:

10 tips voor landschapsfotografie

1. Kies het juiste moment van de dag

De beste lichtomstandigheden vind je vaak tijdens het gouden uur (vlak na zonsopkomst of voor zonsondergang) of het blauwe uur (net voor zonsopkomst of na zonsondergang). Dit zachte licht voegt diepte en sfeer toe aan je landschap.

2. Gebruik een statief

Voor scherpe beelden, vooral bij langere sluitertijden, is een stevig statief essentieel. Dit helpt om bewegingsonscherpte te voorkomen en stelt je in staat om met lagere ISO-waarden te fotograferen voor de beste beeldkwaliteit.

3. Compositie is alles

Gebruik de regel van derden of leidende lijnen om je foto’s visueel interessanter te maken. Denk ook aan balans in je compositie, zoals een object op de voorgrond om diepte te creëren.

4. Let op de voorgrond

Een sterke voorgrond maakt je landschapsfoto veel interessanter. Een rots, boom, bloemen of een plas water kunnen diepte toevoegen en de kijker het beeld in trekken.

5. Gebruik een klein diafragma (groot f-getal)

Voor maximale scherpte in zowel de voorgrond als de achtergrond, kies je een diafragma van f/8 tot f/16. Dit zorgt ervoor dat je hele landschap scherp wordt vastgelegd.

6. Wees geduldig en wacht op het juiste licht

Soms moet je wachten op dat ene moment waarop het licht perfect valt. Wolken, zonnestralen en mist kunnen een scène transformeren, dus neem de tijd en observeer hoe het licht verandert.

7. Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter helpt om reflecties te verminderen (bijvoorbeeld op water of natte bladeren) en verhoogt de kleurintensiteit van de lucht en het landschap.

8. Experimenteer met sluitertijden

  • Gebruik een snelle sluitertijd (bijv. 1/500s) voor scherpe, dynamische landschappen.
  • Kies een langzame sluitertijd (bijv. 1/10s of langer) om beweging in water of wolken te verzachten, vooral bij gebruik van een statief en ND-filter.

9. Weersomstandigheden maken het verschil

Mist, regen, stormwolken of sneeuw kunnen je landschap veel dramatischer en interessanter maken dan een strakblauwe lucht. Ga dus ook op pad bij minder perfect weer!

10. Gebruik de juiste witbalans

Stel je witbalans handmatig in voor de beste kleuren. ‘Daglicht’ of ‘bewolkt’ werken vaak beter dan automatisch, omdat ze warmere tinten behouden in zonsondergang- en zonsopgangfoto’s.

Succes. En tot de volgende!