Ga naar de inhoud

PORTRETFOTOGRAFIE, waar hebben we het eigenlijk over

  • door

Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:

Met je bakkes voor de camera, zou Niels zeggen. Portretfotografie is er in zeer veel soorten en maten. Fine art, smoelenboek, reportage en nog veel meer. We hebben het over onze favoriete objectieven en belichting, buiten of binnen. Deze week in 30 Minuten Sluitertijd: alles wat je in 30 minuten kunt bespreken over portretfotografie.

Natuurlijk vinden je fotografievrienden Niels de Kemp en Michiel Heijmans altijd ergens iets van. We denken ook maar hardop, hoor. Geen workshop portretfotografie, maar als jij portretfotograaf bent of portretfotograaf wil worden, dan helpen we je graag nog een eindje verder (op weg). Laat vooral even een reactie achter onder de video, dan weten we dat je luistert. En dan maak ook jij kans om weer een interessant boek van Photofacts te winnen. Deze maand is het geen verrassing welk boek dat is:

🚨 Wil jij het boek de Photofacts Portretbijbel winnen, luister dan vooral de podcast en doe mee!

Het is een beetje de spruitjes van de week: de maandag vindt bijna niemand lekker. Niet voor niets dat er zoveel liedjes over zijn gemaakt.

Monday, Monday, can’t trust that day
Monday, Monday, sometimes it just turns out that way
Oh, Monday morning, you gave me no warning of what was to be

📸 Meld je nu aan voor de volgende workshop van Michiel
🚨 Help Niels naar de 100.000 volgers op YouTube!

📣 Shoutout naar Camiel Mudde

“Wie zullen we in deze aflevering een shout out geven?”
“Camiel Mudde doen?”
“Dat meen je niet, die had ik ook opgeschreven!”
Na een zeer interessante lezing van Camiel bij CameraNu is zijn verhaal blijkbaar bij ons allebei blijven hangen. Met zeer veel plezier een shoutout naar deze fotograaf in conflictsituaties:

Insta: @mudde.photography
Website: camiel-photography.com 

Ook in deze aflevering: Profoto Clic A2, Workshop van Evely Duis, Peter Coulson, Frank Ruiter, Owens podcast Ik hoor wat je ziet, YouTube brandpuntsafstand (short), Viltrox 75mm, Sony 50mm 1.2, Sony 85mm, Fujifilm 56mm.


💛 Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Photofacts Academy, jouw to-go-to plek voor online fotografiecursussen. Meer dan 100 cursussen over Lightroom, Photoshop en fotografie door 40+ topfotografen!

Photofacts Academy photofactsacademy.nl
Photofacts artikelen photofacts.nl 
De Fotobijbels (boeken) fotobijbels.nl


Steun & promoot jouw favoriete podcast, bezoek onze shop voor shirts, polo’s, petten en mokken: 30minutensluitertijd.nl/shop/!

Bekijk of luister deze fotografiepodcast op Spotify:

10 tips voor portretfotografie

1. Ken je onderwerp

Voordat je begint met fotograferen, praat met je model. Begrijp hun persoonlijkheid, achtergrond en wensen. Een ontspannen model levert natuurlijke en krachtige portretten op.

2. Gebruik natuurlijk licht waar mogelijk

Zacht, natuurlijk licht (zoals bij een raam of tijdens het gouden uur) zorgt voor flatterende schaduwen en een natuurlijke uitstraling. Vermijd hard direct zonlicht tenzij je er creatief mee speelt.

3. Let op de achtergrond

Een rustige, eenvoudige achtergrond voorkomt afleiding en laat het model opvallen. Wil je een drukkere achtergrond? Gebruik dan een groot diafragma (klein F-getal) voor een mooie onscherpe bokeh.

4. Speel met scherptediepte

Gebruik een groot diafragma (bijv. f/1.8 – f/2.8) om de achtergrond onscherp te maken en de focus op het gezicht te leggen. Dit geeft je portretten een professionele uitstraling.

5. Richt je op de ogen

De ogen trekken direct de aandacht en zijn de sleutel tot een krachtig portret. Zorg ervoor dat ze scherp zijn en, indien mogelijk, een klein lichtje (catchlight) bevatten.

6. Werk met verschillende hoeken

Experimenteer met perspectieven. Fotografeer niet altijd recht van voren, maar probeer eens een lager of hoger standpunt voor een ander effect. Licht draaien naar het licht kan ook extra drama toevoegen.

7. Speel met schaduw en contrast

Gebruik schaduw bewust om diepte en emotie toe te voegen. Bij zwart-wit portretten werken sterke contrasten vaak goed om karakter in het gezicht te benadrukken.

8. Geef duidelijke aanwijzingen voor poses

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk voor de camera. Help ze door eenvoudige aanwijzingen te geven, zoals ontspannen schouders, een lichte draai van het hoofd of een natuurlijke houding.

9. Gebruik reflectoren en diffusers

Een reflector kan schaduwen oplichten en het gezicht verzachten zonder dat je kunstlicht nodig hebt. Een diffuser (zoals een wit doek) kan hard licht afzwakken en een egalere belichting geven.

10. Zoek naar authenticiteit

De sterkste portretten tonen echte emoties en karakter. Probeer spontane momenten vast te leggen in plaats van alleen geposeerde foto’s. Vraag je model om te bewegen, lachen of ergens aan te denken dat hen emotioneel raakt.

Natuurlijk, ben je in een studio of wil je het licht controleren, kun je ook aan de slag met flitsers. Ik gebruik meestal één externe/remote flitser en vertrouw op v-flats of reflectieschermen om een mooie, gelijkmatige verdeling te krijgen. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn of haar eigen manier voor. Maar ik vertrouw erop dat je met de bovenstaande 10 punten al een heel eind kunt komen, hoor!

Succes. En tot de volgende!