Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:
Fanja stuurde ons deze suggestie en we hebben er een half jaar mee in onze maag gezeten – wat maakt een foto interessant. Ja, weten wij veel. Maar dat is geen antwoord. Zonder te veel na te denken en vooral op gevoel en met eigen mening zijn we er maar eens een half uurtje voor gaan zitten. En eigenlijk zijn we hier nog niet over uitgepraat.
Zou er een wetenschap zijn die dit onderzoekt? Heeft het alles te maken met de gouden spiraal of zitten toch de illuminatie erachter? Wat een foto interessant maakt, is voor iedereen verschillend, maar om jou als fotograaf toch wat houvast te geven, denken we graag een half uur hardop over de vraag: “Wat maakt een foto interessant om naar te kijken?”
🚨 Wil jij het boek de Photofacts Lightroombijbel winnen, luister dan vooral de podcast en doe mee!
In de verte klinkt een oehoe en de zon is nog niet op. Je gooit gedachteloos een cupje in je Nespresso of giet voorzichtig water dat net van de kook af is op je kekke hipsterkoffiezetapparaat. Je duwt langzaam op de French Press omdat je partner nu eenmaal van andere koffie houdt dan jij. Nou, mijn Nespresso is lekker allang klaar. Tijd voor Niels en Michiel en 30 Minuten Sluitertijd.
📸 Meld je nu aan voor de volgende workshop van Michiel
🚨 Help Niels naar de 100.000 volgers op YouTube!
📣 Shoutout naar Jorine de Koning
Soms scroll je langs content en blijf je net even iets langer hangen. En dat had ik bij Jorine. Gewoon hele frisse, vrolijke content, maar soms met een serieuze ondertoon. Ik werd toch even aan het nadenken gezet. Ook een IT achtergrond, ook de fotografie ingerold. Met veel plezier:
Insta: @jorinedekoning
Website: jorinedekoning.com
Ook in deze aflevering: Fanja Hubers, Spicy Meatball / Joshua Edgoose, Frank Ruiter, Fujifilm GFX, Colorwood, x-Pan aspect ratio (65×24), Instax Evo Wide, Mike Chudley, Fotolab Kiekie, Canon Selphy 1500, Valerie Jardin, Martin Parr, Gary Winogrand, Bruce Gilden, Joel Meyerowitz, Paulie B met Trevor Wisecup, Maaike Ouboter, Erwin Olaf.
💛 Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Photofacts Academy, jouw to-go-to plek voor online fotografiecursussen. Meer dan 100 cursussen over Lightroom, Photoshop en fotografie door 40+ topfotografen!
Photofacts Academy photofactsacademy.nl
Photofacts artikelen photofacts.nl
De Fotobijbels (boeken) fotobijbels.nl
Steun & promoot jouw favoriete podcast, bezoek onze shop voor shirts, polo’s, petten en mokken: 30minutensluitertijd.nl/shop/!
Bekijk of luister deze fotografiepodcast op Spotify:
Wat maakt een foto interessant?
Als we de zaken die we noemen in de podcast vertalen naar de praktijk, dan zou dat er ongeveer als volgt uit kunnen zien.
Het is vroeg in de ochtend en de stad ontwaakt langzaam. Je loopt door een smalle steeg waar het eerste zonlicht voorzichtig over de bakstenen glijdt. Dan zie je hem: een jonge vrouw, ineengedoken tegen een muur, haar handen om een kop koffie gevouwen. Ze staart voor zich uit, haar gedachten ergens anders. Dit is je hoofdonderwerp. Maar wat de foto écht interessant maakt, is wat er om haar heen gebeurt. Een man op de achtergrond kijkt op van zijn krant, een kat sluipt langs de rand van de stoep, en net achter haar reflecteert het ochtendlicht in een plas op de grond. Dit zijn de elementen die je blik door de foto sturen, die je uitnodigen om langer te kijken.
Je kiest ervoor om niet in de standaard 3:2-ratio te fotograferen. In plaats daarvan maak je een extreem brede uitsnede—een x-pan of panorama frame waarin de vrouw klein lijkt, bijna verloren in de omgeving. Of misschien ga je juist de andere kant op: een vierkante uitsnede die haar isoleert, haar wereld verkleint tot dat ene moment. De aspect ratio beïnvloedt niet alleen de compositie, maar ook het gevoel dat de foto oproept. Het dwingt de kijker om op een andere manier naar het beeld te kijken, om zich af te vragen waarom het precies zo gekaderd is.
En dan is er het verhaal. Wat doet ze daar? Waarom lijkt ze zo afwezig? De spanning zit in de gelaagdheid, in wat niet meteen zichtbaar is. Misschien is ze aan het wachten, misschien heeft ze slecht nieuws gekregen, misschien denkt ze na over een beslissing die haar leven zal veranderen. De kijker weet het niet zeker, en dat is precies wat de foto interessant maakt. Je hebt geen volledig antwoord gegeven, alleen een suggestie. Het is een moment gevangen in tijd, maar ook een uitnodiging om verder te kijken, verder te voelen.
Een goede foto laat je niet zomaar los. Hij roept vragen op, trekt je blik keer op keer terug, en blijft in je hoofd hangen—lang nadat je hem voor het eerst hebt gezien.