Ga naar de inhoud

Fotografie op vakantie: kiekjes of kunstwerk?

  • door

Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:

Heerlijk, die vakantieperiode! Maar hoe ben jij hem doorgekomen? Bepakt en bezakt met camera apparatuur en statieven? Of is de vakantie voor jou een periode van rust en juist even géén camera?

Als fotograaf ligt het gevaar natuurlijk enorm op de loer om door te blijven werken. De hamvraag: is dat dan wel werk, of ben je gewoon zo gepassioneerd dat je voor je ontspanning nog steeds met veel te veel variabelen in je hoofd op die shutter wil drukken? Daar zit overigens geen oordeel in, want waar jij je ontspanning en vakantiegevoel vandaan haalt is natuurlijk helemaal aan jou.

Je fotografievrienden zijn terug van vakantie en gaan er uitgebreid op in! Ook in deze aflevering: bolussen mee naar huis en je vakantiegevoel vasthouden. Je kunt het!

📣 Shoutout naar Chanel Irvine

Over vakantie gesproken. Chanel Irvine fotografeerde An English Summer, een fantastisch boek over, uiteraard, Engelse zomers. Mooie beelden in mooie tinten. Haar werk triggerde Michiel om dit najaar maar eens in kleur te schieten, in plaats van het voor de hand liggende zwartwit. Aanrader. Ook haar instagram.

Website: www.chanelirvine.com
Instagram: @chanelirvine

Ook in deze aflevering: Niels z’n YouTube kanaal (aanrader natuurlijk), Ricoh GRIII HDF, Alex Webb, Gustavo Minas, Insta360 GO 3s, Polarsteps, Boekhandel De Drvkkery

Vakantiefoto’s Michiel met Ronald en Myrthe van @mytravelsecretss.


💛 Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Colorwood en opgenomen met fantastische Sony camera’s.

Colorwood, dé winkel voor professionele fotografen:
Website: colorwood.nl
Insta: @colorwoodphoto
Sony: sony.nl


Steun & promoot jouw favoriete podcast, bezoek onze shop voor shirts, polo’s, petten en mokken: 30minutensluitertijd.nl/shop/!

Bekijk of luister deze fotografiepodcast op Spotify:

5 tips voor jouw volgende vakantie naar het buitenland

1. Bescherm je filmrolletjes tegen röntgenscanners

Filmrolletjes kunnen beschadigd raken door röntgenscanners op luchthavens. Vraag altijd om een handmatige controle van je filmrolletjes in plaats van ze door de scanner te laten gaan. Dit geldt vooral voor film met een hoge ISO (boven 800), die gevoeliger is voor schade.

2. Gebruik een wereldstekker

Stopcontacten en voltages verschillen per land. Zorg dat je een universele wereldstekker bij je hebt, zodat je je apparatuur overal kunt opladen. Controleer ook of je opladers werken met het lokale voltage (bijvoorbeeld 110V in de VS versus 220-240V in Europa).

3. Wees voorbereid op andere temperaturen

Hoge temperaturen kunnen je camera en lenzen oververhitten. Laat je camera niet in direct zonlicht of in een hete auto liggen. In koude gebieden draag je je extra batterijen liefst bijvoorbeeld in je broekzak (warm). De kou laat ook ongebruikte accu’s leeglopen.

4. Beveilig je apparatuur tegen diefstal

Draag je camera in een onopvallende tas en gebruik een nekriem of polsband om te voorkomen dat hij uit je handen wordt gegrist. Overweeg om je apparatuur te verzekeren, vooral als je naar gebieden reist waar diefstal veel voorkomt. Plak desnoods wat ducktape over je dure camerataslogo.

5. Backup je foto’s regelmatig

Uiteraard. Zorg ervoor dat je altijd back-ups maakt van je foto’s tijdens je reis. Neem een draagbare harde schijf of SSD mee en overweeg om belangrijke beelden naar de cloud te uploaden wanneer je toegang hebt tot betrouwbaar internet. Een extra SD kaart zorgt ervoor dat je je kaart pas thuis weer hoeft te formateren; dan heb je nog een extra backup op de SD kaart zelf.

Deze tips helpen je om voorbereid en flexibel te zijn, zodat je je kunt concentreren op het maken van geweldige foto’s tijdens je reis. Fijne vakantie!