Ga naar de inhoud

Fotografie met je telefoon is helemaal geen fotografie?

 • door

Bekijk deze aflevering van 30 Minuten Sluitertijd op YouTube:

In deze aflevering praten je fotografievrienden Niels en Michiel over telefoons met camera’s. We bespreken apps, opslag en meer. Is dat nu eigenlijk wel echte fotografie, met zo’n snelle, kleine computer? Knopje drukken en klaar, toch?

Alle meningen in deze uitzending zijn natuurlijk van onszelf. Wat wij vinden, daar hoef je het helemaal niet mee eens te zijn. Sterker nog, laat vooral een berichtje achter onder onze video’s. Altijd met een lach en nooit een slecht humeur (bijna nooit). Schuif aan bij jouw fotografievrienden op de maandagochtend!

📣 Shoutout naar Sacha de Boer

Sacha de Boer (1967) is een bekende Nederlandse fotograaf en voormalig televisiepresentatrice. Ze staat bekend om haar indrukwekkende portretten en documentair werk, dat vaak sociaal-maatschappelijke thema’s belicht. Ze fotografeert onder meer voor National Geographic. Haar fotografisch werk is zowel nationaal als internationaal geëxposeerd, en ze heeft verschillende fotoboeken gepubliceerd.

Ook in deze aflevering: Richard KoekRemy OnlineProCameraRawSnapseed iosSnapseed PlaystoreWhitagram iosProfoto C1 plus

Of bekijk deze fotografiepodcast op Spotify:

Stelling: Fotografie met je telefoon? Dat is geen fotografie.

Ik heb ChatGPT maar eens even gevraagd:

Telefonie met je telefoon is geen fotografie om de volgende redenen:

 1. Functie en Doel:
  • Telefonie: De primaire functie van telefonie is het verzenden en ontvangen van stemcommunicatie over afstand. Het doel is om direct en real-time te communiceren met anderen.
  • Fotografie: Fotografie draait om het vastleggen van beelden door middel van licht op een sensor of film. Het doel is om visuele momenten vast te leggen en te bewaren.
 2. Technologie en Apparatuur:
  • Telefonie: Telefonie maakt gebruik van een combinatie van microfoon, luidspreker, en draadloze communicatietechnologieën zoals GSM, 3G, 4G of 5G om stemgeluiden te versturen en ontvangen.
  • Fotografie: Fotografie gebruikt een lens en een beeldsensor om licht te verzamelen en om te zetten in een digitaal beeld. Dit proces vereist een camera die specifiek is ontworpen voor beeldregistratie.
 3. Uitkomst en Gebruik:
  • Telefonie: De uitkomst van telefonie is een gesproken gesprek dat direct plaatsvindt en meestal niet wordt opgeslagen (tenzij opgenomen).
  • Fotografie: De uitkomst van fotografie is een visueel beeld dat wordt vastgelegd en opgeslagen als een digitaal bestand of fysieke afdruk, wat kan worden bekeken, bewerkt en gedeeld.

Deze drie verschillen benadrukken duidelijk dat hoewel zowel telefonie als fotografie tegenwoordig vaak met dezelfde fysieke apparaten (smartphones) kunnen worden uitgevoerd, de functies, technologieën en doelstellingen ervan fundamenteel verschillen.

Niet mijn mening, wel mijn suggestieve vraag, haha!